lucka tjugofyraoch så blev det till sist julafton. fy sjutton i mig vilket underbart december det varit hittills. fem fina saker som hänt under mitt december, i oberoende ordning:

- hanna kom på besök till karlstad i ett dygn. det var helt sjukt gött att ha en vänersborgare att prata med, och inte vilken som helst. en riktigt god en! vi gjorde säkerhetskontroller, såg på legally blonde, drack kaffe, åt spicy middag och kom sjua på korianders quiz med tema färdmedel. born to drive säger jag bara.

- jag ströjobbade. utöver mitt vanliga jobb. så underbart! jobbade på gård och på nöjesfabriken. båda innefattade kroppsarbete och ett hektiskt tempo. framför allt var det så skönt att få känna att man utvecklades. lärde sig nya saker, träffade nytt folk. en självförtroendeboost, det där med att kasta sig ut, testa på nya saker och lyckas med det man tar sig för.

- sophie kom på besök till karlstad! vi fick visa henne staden och jag mådde illa mest hela tiden för att jag var nervös över nästa punkt på listan. men vi hann med att hänga med min systerdotter emma, äta sallad på stans bästa salladsbar och så vidare. fina vi.

- jag tog körkort. efter exakt tre månader och tio dagar bakom ratten klarade jag först av teoriprovet, bara booyah på första försöket, sen tre dagar senare uppkörningen, bara booyah på första försöket. alltså känslan i torsdags när jag hade kört upp. det var ta mig tusan bättre än studenten. helt overkligt. jag har i princip aldrig känt mig så himla glad och stolt över mig själv. promenerade leendes hela vägen hem. sen log jag mest hela kvällen också. det må låta som skryt men som tidigare blogginlägg skvallrar om, är jag helt enkelt bäst.

- idag körde jag bil ensam för första gången, förutom på halkbanan. det var en sjukt go upplevelse. helt galet vuxen kände jag mig. "nu åker jag till ica munkebäck och handlar mjölk, filmjölk och bregott". och så gör man det. ;PPpPPPpppPpPpP

lucka tjugotre


mitt bästa julminne.
alla de gånger jag skrattat åt julrim med min familj.
alla de gånger jag knutit en rosett kring min hunds hals.
alla de gånger jag sprungit upp så fort jag vaknat och lagt mina paket under granen.
alla de gånger jag gick till kyrkan och kände mig lite malplacerad, men tyckte det var mysigt ändå.
alla de gånger jag åt första tuggan risgrynsgröt.
och så vidare.bilden är ifrån förra årets julafton.

sanningen


mountains beyond mountains


lucka tjugotvå


något jag är beroende av.
jag är nog faktiskt inte beroende av något skulle jag tro.
det närmaste ett beroende jag kan komma är nog min dator och min mobil. när mobilen är död kliar det något enormt i fingrarna. jag börjar tänka på alla sms och samtal jag får som aldrig kommer fram. alla eventuella kärleksförklaringar som oförklarligt nog inte får leveransrapport, för att jag glömt ladda min mobil.
min dator är en annan visa, jag går inte runt och stressar över att jag måste kolla. men å andra sidan, varje gång jag varit iväg i några dagar, och kommer hem, går jag utan att stanna fram till min fina dator, lägger mig ner med laptopen på min mage och känner stressen rinna av mig.
kul att höra va?

lucka tjugoett

någon som jag älskar.

mina underbaraste mansan och mensan.
den här bilden togs för helt galet längesen, kanske 2008, när vi började hänga.
sen dess har vi gjort en himla massa sjuka saker ihop, pratat igenom ungefär allting som hänt, hatat vänersborg, peppat och hjälpt varandra, pratat massa danska, och sagt "mi" ungefär 24843 gånger.
jag är helt galet tacksam för dessa fina två. tack och puss!


lucka tjugo

vad jag önskar mig i julklapp är bara att få vara tillsammans med min familj. på riktigt. jag vill inte ha något. självklart är det kul att få julklappar men i år bryr jag mig faktiskt inte. hur skönt som helst.
jag önskar mig dock en sak. av mig själv. att jag klarar av det jag ska göra på torsdag.
gör jag det blir jag så himla glad.

lucka nitton

om en vän som bor långt bort.
jag har känt honom i sex år nu. och han är fortfarande bland de finaste jag träffat. vi står ut med varandra.
bästa johannes.
nu bor han i santa barbara och läser ljudteknik.
men! snart, när jag flyttar till australien, kommer vi vara ganska nära varandra.

lucka arton

nu börjar det närma sig det ljuva slutet. julafton.
men idag ska jag berätta om en plats jag absolut vill besöka innan jag dör.
den här staden känns mycket mer som ett fenomen än som en stad.
det känns som en sagostad. det känns som att den är det nya new york; staden där allt kan hända, när som helst, och var som helst.
new york innan turisterna och bilarna tog över. men så himla långt ifrån, så himla mycket mer och finare och bättre. mer genuint. säreget. med helt galna kontraster över hela staden. det känns och det känns och det känns som. jag vet inte alls. jag vill veta. jag vill se själv. jag vill uppleva tokyo. snällarå.


lucka sjutton


vad tiden går fort. idag skulle man berätta om hur en perfekt dag ser ut. ja, inte som idag i alla fall.
det skulle vara en lördag. jag skulle få sova ut. ligga och dra mig länge i någon fin mans famn. frukost på sängen.
det skulle vara underbart väder ute för första gången på länge, sådär svalt, varken för kallt eller för varmt, och vi skulle gå på en långpromenad i skogen och längs med vattnet. stanna på ett café och äta lunch på vägen hem. kvällen skulle vi spendera med hemmagjord pizza och en flaska vin med några vänner.

det skulle vara helt okej. är jag världens tönt som tycker att allt blir dubbelt så fint när man är två? skulle jag få skriva om en perfekt dag spenderad ensam hade det krävts mycket mer än en promenad och pizza. har jag rätt?

lucka sexton

berätta om hur du var när du var liten.

är jag inte fortfarande ganska liten?
är jag stor nu?
isåfall vet jag inte alls hur jag var som liten.

lucka femton

berätta om en av dina favoritböcker.
sveriges rikes lag.
juridiknörden i mig spinner.

lucka fjortonidag skulle jag berätta om en bild någon tagit på mig. det här är en så himla fin bild. det är victor som har tagit den. för tre år sedan när kom han och hälsade på mig, var vi ute på promenad. det var vinter och jättefint ute. han är så duktig på att fota, se bara. fina fina victor! hoppas du börjat läsa veck nu och ser det här. puss!

lucka tretton

en försenad lucka tretton. det här skrev jag igår men glömde posta, så ni får låtsas att det fortfarande är lucia.
nä, jag hittar på en egen lucka här. jag har ingen favoritsak i mitt hem att berätta om. gäsp. jag berättar om min dag. kanske? ja.


8.30 jag gick motvilligt upp när mobilen ringde, och gjorde i ordning lite frukost. två rostade mackor med ost och tomat. jag grät nästan när jag, samtidigt som jag såg på det fantastiskt stämningsfulla luciafirandet inspelat tidigare på morgonen i göteborgs domkyrka, fick ett mms med en bild på min fina fina fina systerdotter emma i luciaskrud på dagis. jag tänkte på hur mycket jag faktiskt saknade att få vara med i ett luciatåg. det är första gången på sju år som jag inte är det.

9.45 jag cyklade till trafikskolan och genomförde en näst intill felfri körlektion. jag är bäst. sen stannade jag kvar och gjorde två övningsprov, som jag fick 69/70 och 70/70 på. alltså?
men den euforin gick över när jag cyklade hem i piskande äckelregn och motvind.

12.30 väl hemma åt jag lite lunch i form av flingor och en skiva vörtbröd. nam. läste lite i svenskan om vad som händer där ute i världen. inget om svenskarna i etiopien. för en gångs skull.

14.00 jag och pappa åkte ut och övningskörde. bort mot coop, parkera lite, ut på motorvägen.

16.00 började jag jobba. inte så mycket att säga om det. vi fick gratis kokt korv på rasten.

21.00 slutade jag. då det var lucia promenerade jag bort till hagahallen och köpte fyra lussekatter och fyra frimärken för obeskrivliga 27 kronor? kollade på kvittot sen och såg att jag fått fyra lussekatter för tre kronor. okej? gött. jag promenerade hem.

21.30 var jag hemma och dukade upp glögg och lussekatter och fikade lite med min pappa.

22.00 gick in på mitt rum. finaste finaste finaste finaste. finaste samtalet.

01.00 tre timmar senare. godnatt.

lucka tolvberätta om någon du saknar.
ja, men min fina matilda såklart.
hon bor ungefär 316 kilometer från mig, långt ut i skogen (tänker jag mig), och jag har bara sett henne en gång på ett halvår. men snart kommer hemvändarsäsongen så förhoppningsvis får jag krama om henne då en snutt.
hon är den bästa för att hon är så ärlig och okonstlad. hon säger alltid vad hon tycker, precis som jag gör, vilket gör att vi ofta hamnar i diskussioner. jag älskar det! kloka, vackra matilda. annat hon är superduktig på är att fotografera, klä sig, klä andra, designa och sy kläder, skriva, sminka sig, och ungefär allt sånt där man vill kunna. du är så grym mati och jag ser upp till dig! och saknar dig framför allt!
puss

kvällskortis


lucka elva

hej tredje advent! idag ska jag tydligen berätta om mina framtidsdrömmar.
det finns nog ingenting som är så underligt som att tänka på framtiden.
för man har ju verkligen ingen aning. alls.
så allt man gör är ju att drömma och fundera.
det kittlar något enormt i min mage. ibland får jag lite svindel när jag tänker på framtiden.

än så länge känner jag dock att det inte spelar så stor roll vad jag gör eller inte gör.
det är väldigt skönt.
mina framtidsdrömmar ser lite olika ut beroende på vad man menar med just ordet framtid.

jag drömmer om att ett år fram i tiden kunna se tillbaka på ett fantastiskt sjukt skrämmande givande underbart sandigt år i oceanien. och kanske se fram emot ett till. att vara lite tryggare i tillvaron, och veta var jag har mig själv och alla runt omkring.

jag drömmer om att, ganska snart, få klart för mig vad jag vill göra i mitt liv, och därmed vad jag vill läsa till. ingen tidsgräns är dock satt.

jag drömmer om att få se, känna och uppleva saker som jag inte visste gick. saker jag aldrig hade kunnat tänka mig.

i slutändan drömmer jag väl egentligen bara om vara lycklig, som alla andra. att ha en fin familj, bo i en fin stad i ett varmt land med trevliga människor som pratar ett fint språk, ha ett roligt, spännande, givande jobb, och inte ångra något. då tror jag att jag skulle vara ganska nöjd.och så drömmer jag om att få fortsätta sova gott om nätterna.
bild tagen av matilda i ett källarkollektiv i göteborg förra vintern.

lucka tiohär ligger man. i sängen. och äter vörtbröd. sån perfekt start på dagen.
nu till dagens lucka. tråkigaste hittills måste jag säga. "berätta om vad som finns i din väska".
jag önskar att jag hade en guldfisk. men istället har jag bara tråkigheter.
eftersom att jag snart ska till jobbet, har jag packat ner mina vanliga jobbsaker såsom min körkortsbok, iphonesladd, lunch, pennor, plånbok, etc. men direkt efter jobbet, eller till och med innan jag slutat, ska jag ta tåget ner till stugan för en liten dygnsvisit. så jag har också packat ner mina mjuka byxor, ett par strumpor, underkläder, mammas födelsedagspresent i efterskott, och ska lägga ner tandborste och allt sånt. ja, men roligt.
vi kollar på lite fler bilder på guldfiskar istället, det är finare.lucka nio (igen)en till favoritlåt. lite samma beskrivning som till den första låten.
bara att allt hände två och ett halvt år tidigare.
klicka på bilden.

lucka nio

berätta om en av dina favoritlåtar.

(klicka på bilden för att komma till spotify)


första gången jag hörde den här låten blev jag alldeles förtrollad och ganska kär.
kanske inte så mycket i bandet, som i personen som visade mig låten.
han log så fint och sa det här är en av mina favoritlåtar någonsin.
den här låten är sann, och så fantastiskt musikalisk att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

lucka åtta

berätta om ett av dina favoritplagg.
ja, men min balklänning. fast riktigt min är den inte, inte från början i alla fall. den tillhörde min mormor, som bar den på mina föräldrars bröllop. lite lite fick jag sy in den, men annars satt den nästan perfekt.
len chiffong och underbara draperingar och veck. så himla fantastisk klänning.

lucka sju

idag skulle jag berätta om mitt favoritfotografi. men jag kunde inte välja så ni får läsa om tre.


den här bilden är så fruktansvärt genuin att det gör ont i mig av saknad. vi sitter på en båt någonstans utanför ayia napa. alla andra från vår skola hade åkt på partybåt, vi valde badbåt. bästa någonsin. såhär lugnt och fint var det, vi bara satt och njöt. båtturen var det tveklöst bästa på hela studentresan; den och mina rumskompisar.


när jag precis hade flyttat till portugal började folk lägga upp bilder från studenten som hade ägt rum fem dagar innan. när jag såg den här bilden kan jag precis minnas hur jag blev helt rörd. jag satt där på jobbets internet, förmodligen sent, efter stängning, och kände mig vilsen och ensam. som världens offer. men så fick jag se de fina bilderna från studenten, och kände mig så himla tacksam över att jag hade så fina vänner hemma.


och en nuni. den här bilden togs förra sommaren när vi var på emmaboda. den föreställer mig och julia som jag kan dö för för att hon är den bästa. i somras åkte jag inte med för att jag var utomlands, och jag tvivlar faktiskt på att jag kommer åka igen. omständigheter och ålderdom kommer nog att hindra mig. därför är det fint att minnas det såhär. jättefull, jätteglad, och omgiven av danskar.

lucka sex

berätta om bloggarna du läser.

jaha. bloggar skulle såklart smygas in någonstans i julkalendern också.
jag nämner inte alla här. utan bara de jag gillar lite extra mycket just nu. hej hoppsandra - älskar hennes vardagelsa - älskar hennes resor och stockholmsbildermatilda - älskar hennetyra - älskar hennes tokyoplease copy me - älskar fortfarande copywriteryrket

lucka fem

berätta om vem du var för ett år sedan.

jag var arton år, gick sista året på gymnasiet och var i full färd med ungefär en miljon saker. alldeles för mycket alltså. jag fokuserade mycket på skolarbetet, och hade inte så mycket roligt för mig på fritiden över huvud taget. det var ord och inga visor. jag höll på att skriva en sjuhelvetes bra bok. jag fick två jobb, och klarade av att balansera det hela i ungefär två-tre månader innan det brast. jag sökte tusentals med jobb som jag tänkte ha efter studenten, och avundades alla mina äldre vänner som åkte runt och såg sverige och världen. hela hösten och vintern hängde jag som en galning i mina vänners kollektiv i östra göteborg, det var väldigt fint. jag tatuerade mig på armen. jag blev arg på orättvisor och åkte till stockholm. jag ville bort bort bort bort bort.
december 2010 var då allt började gå åt helvete i mitt huvud. livet var inte så gött i något halvår efter det, jag mådde inte så bra.
det är väl tur att jag mår bättre nu!


lucka fyra


berätta om en person du beundrar.

jag beundrar min storebror pontus därför att han alltid har så fasta värderingar, och får livet att verka så enkelt. han vet vad han vill och hur han ska komma dit. vad han ska bry sig om och vad han ska skita i.
jag önskar att jag var mer som han är. han har såklart mängder med kompisar eftersom att han är så trevlig och fin. inte minst är han även galet talangfull!

somersby på bargatan

förlåt. men jag är bara tvungen att ta en nostalgitripp till sommaren i portugal. här får ni se bilder varav de flesta kommer ur det allra heligaste. mathildas iphone. alltså vad jag blir varm i själen av de här bilderna. och dör av allt konstigt vi gjorde. bilderna är fina, men det bästa är ändå alla tusen filmer från hundra olika dansgolv.
som ni kanske kommer se är det inte så mycket bilder från ljuva picknicks i grönskan. det blev inget med det.
caution, these are never before seen pictures.

lucka tre

berätta om din bästa vän.
jag hatar att sätta ettiketter på vänskap, så måste jag säga någon blir det felix. han är min hund, som snart fyller tretton år.
han älskar fortfarande att leka och hoppa runt, men ännu mer att sova.
han brukar putta upp min dörr med sin nos, komma in i mitt rum och lägga sig under elpianot.
eller lägga sig mellan mina ben och kökssoffan när vi sitter och äter.
jag minns fortfarande när vi var och hälsade på valparna i grums. de var så små. felix var ungefär lika liten som hans huvud är nu. jag minns i köket i vänersborg när vi hade lagt upp en massa tidningar över hela golvet. alla gånger jag gråtit och felix kommit lunkandes och tröstat mig. han är en fin hund.


lucka två

lucka nummer två uppmanar mig till att göra något så fint som att berätta om staden jag bor i.
here it goes.

ni som lever livet någorlunda vet att de flesta, eller i alla fall många, ständigt har en längtan bort, en längtan till andra sidan där gräset är grönare. en tro om att det finns en plats där man skulle vara mycket lyckligare. åtminstone efter att ha varit ett tag på ett och samma ställe. precis så var det för mig.
juni till september var jag i södra portugal. där var saker som lunchrastdopp i atlanten och trettioåtta grader i skuggan min vardag. vi sprang runt i shorts och linne om nätterna. det var såklart fantastiskt, men det fanns en del annat också. minimilön, en kultur bland människorna man inte riktigt hann vänja sig vid, och en stor brist på trygghet.
så jag började känna att det var nog någon gång där i mitten på augusti. jag dagdrömde om gröna träd, lugna, rationella människor och svalka. framför allt svalka. den andra september kom jag, alldeles för trött och alldeles för bakis, till ett karlstad i skymning. det var sverige igen, sensommar i sverige. de första veckorna var jag alldeles lyrisk över att vara hemma igen och njöt varenda sekund. jag njöt av att prata svenska och säga tack i affärer, av att vara en i mängden, och av att kunna ha på mig kläder igen utan att förmultna av svett. ganska snart insåg jag dock att sverige inte alls är något semesterland. jag började göra en massa saker; läsa på universitetet, jobba, övningsköra. någonstans på vägen träffade jag en knippe fina människor, och började trivas på riktigt. karlstad var precis vad jag behövde.
det är ingen storstad, det är precis lagom mycket människor. och framför allt är det svalt här.
nu har jag bott här i precis tre månader på dagen, och flyttar härifrån om lite mindre än två. lite sorgligt.
men det känns fint att ha fått ett till hem.

lucka ett

hej. jag känner inte för att skriva om något, men jag känner för att skriva. så därför får ni stå ut med att, varje dag till och med julafton, få läsa lite lite mer om vem jag är och vad jag tänker på. det kanske är roligare än de sporadiska kryptiska texterna jag annars publicerar. vi testar.
av fina tyra fick jag i varje fall en lista som börjar med dag ett; berätta om dig själv.
att skriva om sig själv på ett ärligt och relevant sätt kan nog vara bland det svåraste. kan jag tycka.
men jag gör ett försök.
jag heter julia. mitt liv började med att jag föddes på karlstad bb för ungefär nitton år och tre månader sedan. mina föräldrar jobbade båda som läkare på ett sjukhus i värmlands minsta håla. jag och mina två storasyskon bodde där med dem tills det var precis lagom att flytta till en stad som var, om än inte mycket, så i alla fall lite bättre. i vänersborg hände allting. jag hade mitt första förhållande, sex år gammal, jag åkte massor med pulka, och jag träffade världens finaste människor. men, jag skulle skriva om vem jag är, inte om vad jag gjort eller var jag bott.
eeh.. jag är en realist och en drömmare. tror att jag kan klara av allt i hela världen samtidigt som jag är medveten om att det bara är jag själv som hindrar mig från det. jag är nog väldigt inkonsekvent och självdestruktiv. men jag är också rätt vis, bra på att peppa, och bra på att bryta eller skapa pinsamma tystnader med konstiga, roliga, eller bara julia-iga kommentarer.
jag vill göra så mycket med mitt liv att jag blir alldeles vimmelkantig, och vet att jag aldrig kommer vara nöjd. jag kan inte bestämma mig, så jag glider mest runt i tillvaron och låter det som ska hända ske.
jag älskar att dricka varm oboy och äta rostmackor, och är aldrig så varm inombords som när jag lagt på efter att ha skypat med en vän som bor långt bort.
jag tror att människor är det viktigaste i mitt liv, det som påverkar mig mest. både positivt och negativt.
jag relaterar alltid till dem jag möter, och vill och tror att jag kan bli kompis med varenda en. därför blir jag förstörd när någon inte vill bli min kompis, och helt extatisk när någon förklarar sin kärlek till mig.
eller bara säger att jag är bra.
det värsta jag vet är att såra, och drar mig därför för att ge mig in i något jag inte känner helhjärtat för.
det värsta jag vet är att bli sårad, och drar mig därför för att ge mig in i något helhjärtat.

RSS 2.0